Tovább késnek a Tesla új típusai

2021.07.28. 09:30

A Tesla második negyedéves jelentése kapcsán közölte, hogy a Semi bemutatását a jövő évre halasztják. Az eredetileg 2019-re ígért nyergesvontató a hivatalos indoklás szerint az akkumulátor-cellák korlátozott hozzáférhetősége, és a beszállítói hálózattal kapcsolatos kihívások miatt érkezik csak 2022-ben.

Ennél áttételesebben, de szintén arra utal a cég bejelentés-sorozata, hogy a Cybertruck gyártása sem indul be az idén. A gyártó szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a Model Y gyártását még az idén meg tudják kezdeni mind Berlinben, mind a texasi Austinban, de ezek a projektek várhatóan csak az év végére érnek célt. A Cybertruck pedig csak az után kerülhet gyártásba, hogy Austinban beindul a Model Y előállítása, azaz a rozsdamentes, golyóálló elektromos szuper-pickupok szállítása 2022 előtt aligha kezdődhet meg.

Elon Musk szerint a csúszások egyik legfontosabb oka az egész autóipart sújtó félvezető-hiány, amelynek a megoldását még a Teslánál is keresik. A cégalapító ugyanakkor kizárta annak a lehetőségét, hogy a Cybertruckból kis sorozatú, esetleg előszériás példányokat hozzanak forgalomba. „Készíthetnénk néhány ilyen járművet, de a kis széria őrületesen megnövelné az árat: akár 1 millió dollár feletti összegbe is kerülhetne egy-egy autó.”