Igazi óriásgyárat tervez a Rivian?

2021.07.29. 06:05

Állítólag ötmilliárd dollárból tervez új üzemet létesíteni a villanyautó-gyártó, amely durván 4000 hektárnyi területet foglalna el.

A Reuters által megszerzett tervek szerint, amelyet a Rivian a hatóságoknak nyújtott be, igazi gigagyárat terveznek építeni. A helyszín állítólag az arizonai Mesa városa lenne,az építkezést pedig már 2021 őszén elkezdenék. A gyártás a tervek szerint 2023-ban indulhatna meg a gyárban, amely a megszokott autógyár-méret sokszorosa. A BMW dél-karolinai üzeme például kevesebb, mint 500 hektárt foglal el, azaz a Rivian új telephelye több, mint a tipikus gyárméret 8-szorosát foglalná el.

A nagy méret egyik oka állítólag az, hogy nem csak autógyár, de egy 50 GWh éves termelésű akkumulátorcella-gyár és egy fejlesztőközpont is helyet kapna a területen. A tervekben ennek kapcsán bő 10 ezer munkahely létesítése is szerepel.

A Riviannak már van egy üzeme – már 2016-ban megvették a Mitsubishi kaliforniai gyárát, amelyet tavaly kezdtek újra felszerszámozni – de ennek a kapacitását állítólag keveslik a cég terveihez képest. Pénz ugyanakkor annak ellenére is számolatlanul van, hogy a Rivian egyelőre még nem készít semmit: eddig az ígéreteikre 10,5 milliárd dollár tőke jött össze 2019 óta, és további 50 milliárdot várnak az év végén esedékes tőzsdei bevezetéstől.

A Rivian az R1T pickuppal és az R1S terepjáróval nyitotta meg a pénzcsapokat, de az első igazán nagy üzletet az Amazon által rendelt tízezer elektromos furgon révén kötötték. Ugyanakkor nem lenne meglepő, ha jóval teljesebb kínálatot terveznének elektromos autókból, hiszen a fejlesztésre is bőven maradhat anyagi forrás, még az óriásgyár felépítését követően is.