Sokba került Párduc tankot tartani a pincében

2021.08.04. 14:23

Az eset nem friss, még 2015-ben találták meg a férfi házában a teljesen felújított, bár lánctalpak nélküli, második világháborús Párduc tankot, egy 88 mm-es légvédelmi löveg és egy csomó más fegyver társaságában. Ítéletet azonban csak mostanra hozott a bíróság.

A gyűjtő, aki megszegte a háborús fegyverek birtoklását szabályzó törvényt, 250 ezer euró pénzbüntetést, és 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ami viszonylag enyhének tűnik. Valószínűleg nagyobb büntetés a számára, hogy meg kell válnia a gyűjteményétől, a bíróság ugyanis kötelezte, hogy minden egyes darabján adjon túl.

Úgy hallani, hogy a Párduc iránt helyi gyűjtők mellett egy amerikai múzeum is érdeklődik. Azt ugyan nem tudjuk, hogy mennyit ajánlottak a tankért, amely a szemtanúk szerint az 1970-es évek végén még működött – hősünk hóeltakarításra használta lakóhelye, Heikendorf utcáin – de egy ilyen állapotú példány értéke manapság már jócskán meghaladja a bíróság által kiszabott büntetés összegét.

A férfi egyébként két évet kapott rá, hogy akár ajándékozás, akár eladás révén megszabaduljon azoktól a muzeális fegyverektől, amelyeket az elmúlt évtizedekben felhalmozott.