Hamarosan PET palackokból készít gumiabroncsokat a Continental

2021.08.08. 14:11

Összeállt egy tajvani céggel, aminek az eredménye, hogy 2022-ben már PET palackokból, környezetbarát módszerrel visszanyert poliészterrel gyárthat abroncsokat a Continental. 

A műszálakra specializálódott tajvani Otizzal közösen kidolgozott egy eljárást a Continental, amely során kémiai feldolgozás nélkül tudnak visszanyerni gumiabroncs-gyártáshoz használható poliészter szálakat használt PET palackokból. Az autógumikban ezt a teherhordó vázban, az úgynevezett karkaszban használják fel; egy átlagos személyautós gumiban úgy 400 gramm poliészter van, ami mérettől függően nagyjából tizenöt palackból nyerhető ki. 

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Az Otiz és a Continental közös újrahasznosítási folyamatában a begyűjtött polietilén-tereftalát (PET) műanyagból kinyert szálakat anélkül tudják felhasználni, hogy előtte azokat fel kellene bontani alkotó elemeire. A fejlesztők szerint az így nyert poliészter ugyanolyan jól felhasználható, mint az új gyártású, azaz ezzel a megoldással nagyot léphetnek a körkörös termelés felé, amitől jelenleg nagyon messze áll a gumiipar (kapcsolódó probléma a lángoló gumilerakatoké). 

A Continental tervei szerint már 2022-ben elkezdheti felhasználni a PET palackokból nyert poliésztert a termékeiben, a nagyon távlati céljaik közt pedig 2050 egy fontos céldátum: ekkortól már csak környezetbarát módon és újrafelhasznált anyagokból szeretnének abroncsokat gyártani.