Zúzdaszökevényből épített érdekes tanulmányt a Kia

2021.08.10. 06:05

Tulajdonképp egyfajta újrahasznosítás eredménye a Kia Soul EV Boardmasters Edition: maga az autó az elektromos Soul egy megsemmisítésre ítélt előszériás példánya volt. A zúzda helyett azonban a gyári tervezők kezébe került.

A cél egy olyan jármű elkészítése volt, amely megfelelően képviselheti a márkát az idei Boardmasters szörfös- és zenei fesztiválon, ahol a hét végén kiállítják. Ennek érdekében hatalmas, 265/75 R16-os kerekeket kapott. Ezek 76 centi átmérőjűek, nem csoda, hogy a szériamodell 15,3 centis hasmagassága helyett elöl 31, hátul 32 centire van az autó alja a földtől.

Ezen túl a nagy, szörfdeszka-szállításra kialakított tetőcsomagtartó, illetve a hátsó ülések helyére is belógó, vízhatlan lécekkel bedeszkázott csomagtérpadló a legfontosabb változtatás. Az autó tetejére került még egy napelem, amely azonban egy külön 12 voltos akkumulátort tölt. Ennek a célja kifejezetten olyan, álló helyzetben is használható eszközök táplálása, mint például egy kisebb hűtőláda, vagy zenelejátszó.

Az 1,95 méter magas tanulmányt egyébként ugyanolyan 205 lóerős villanymotor hajtja, mint a Soul EV-t, és a 64 kWh-s akkucsomaggal elvben akár 450 km-t is megtehet az autó egy töltéssel.

Nem valószínű, hogy a Soulnak ebből a változatából egynél több készülne, és ez sem lesz eladó, hiszen az előszériás autókra nem vonatkozik a típusvizsga. Valószínűbb, hogy a Kia saját gyűjteményébe kerül majd a fesztivál után.