A Fordnál már a tesztpilóták munkáját is elvették a robotok

2021.08.12. 10:36

Épp úgy terülnek szét a vezetőülésben, akár mi tennénk, végtagszerű karjaikkal pedig épp azt teszik, amit egy humán munkaerő tenne – két új robot váltotta a Fordnál az emberi munkaerőt a tesztmunkában. Shelby és Miles a szélsőséges, szimulált időjárási teszteken váltotta az embert.

h5e

A Ford első Le Mans-i sikerében kulcsszerepet játszó Caroll Shelby és Ken Miles után elkeresztelt két robot mindenre képes, amit ember tenni tud egy laboratóriumban álló tesztautóban. Rosszul lenni mondjuk nem tudnak, ami hasznos képesség, mert a Ford az időjárási szélsőségeket szimuláló tesztjeinél veti be őket. Az ilyen teszteken minden szélsőséget igyekeznek szimulálni, ami a bolygón érhet egy autót: mínusz 40 és plusz 80 Celsius fok, nagy tengerszint feletti magasság/ritka oxigén.

A teszteken különféle élethelyzeteket modelleznek sokszor egymás után más-más körülmények között. A robotok képesek benyomni a pedálokat, az indítógombot, tekerni a fokozatválasztót és ezt ha kell, megteszik egész éjjel anélkül, hogy szünetet kérnek. A Fordnál olyan praktikussági okokkal is magyarázzák a robotok bevetését, hogy a szélsőséges körülmények mellett végzett teszteknél kevesebb rákészülésre van szükség. A magassági tesztekhez például oxigénpalack kell, míg a nagy melegben végzett tesztekhez orvosi felügyelet.