Immár hivatalosan is a Rimac Nevera a legfürgébb szériaautó

2021.08.15. 09:53

A júniusi rekorddal végződött, de hivatalosan el nem ismert horvátországi kísérlet után immár elismerten és dokumentáltan a Rimacé a világ legjobban gyorsuló szériagyártású autója.  

ib

Ha a Nevera név most nem mond sokat: ez annak a Rimacnak a szériaváltozata, ami C_TWO néven futott sokáig hosszú prototípus élete alatt. Hogy az adattáblája szerint mit tud, azt megírtuk egy hosszú hírben, a napokban megejtett rekorddal viszont megmutatta, hogy most már tényleg nem csak a nyers katalógusszámok, de az aszfalton, stopperral mérhető számok szerint is jobb komolyan venni a horvátok Bugatti-nyelő sportautógyártóját.

A friss rekord előzménye, hogy a Rimac mérnökei júniusban már megkergették negyed mérföldön a Neverát egy horvát futópályán, ahol 8,62 másodpercet mértek. Már ez is messze jobb időeredmény a korábbi rekorder, a Tesla Model S Plaid 9,23-as idejénél, de mivel ez csak egy házi kísérlet volt, nem lett belőle hivatalos rekord. A napokban aztán a negyed mérföldes gyorsulgatás hazájában, Amerikában összehozták azt is: a Monterey Car Weekre menet tettek egy kitérőt a Famoso Raceway-re. 

A Nevera esetén a széria persze erős túlzás, miután 150 darabot tervez belőle a Rimac, de mivel nem csak egy versenypályán használható csúcssportautóról van szó, megkaphatta a legfürgébb szériaautó címét. A Nevera 8,582 másodperces alatt tudta le a negyedmérföldet leggyorsabb próbálkozásánál, ami magasan új rekord. A 402 méter végére nem mellesleg 269,52 km/h-s sebességre gyorsult a közel kétezer lóerős villanyos a típusnál szériafelszereltségnek számító Michelin Pilot Sport 4S abroncsokon.

A végső negyedmérföldes csúcs a tizenegyedik próbálkozásra lett meg; az első nekifutás még 8,8 másodperces volt, de aztán körről körre tanulta a körülményeket a kipörgésgátló (új volt a horvátoknak a gyorsulási pálya nagyon tapadós felülete), abból lett még közel 2,5 tized mínusz. Na meg a negyedmérföldön túl nem mellesleg a 0-60 mérföld/óra (97km/h) szériaautós csúcsa is összejött: ezt kereken 1,9 másodperc alatt tudta le.