Nagyot drágulhatnak az új autók a német ipar elemzői szerint

2021.08.17. 09:08

Jelentősen drágulhatnak a német ipar termékei, az autógyártók akár tíz százalékkal emelhetik áraikat a Handelsblatt című német üzleti lap hétfői összeállítása szerint.

h56

A német feldolgozóiparban egyre nagyobb gond a nyersanyagok magas ára és a szállítási költségek gyors emelkedése, és sok vállalkozás arra készül, hogy a nyereségesség védelmében árat emeljen. Erről számolt be a Handelsblattnak mások mellett az egyik legnagyobb szereléstechnikai vállalat, a Würth csoport igazgatótanácsának elnöke, Robert Friedmann, aki elmondta, hogy az alapanyagok piacán mutatkozó feszültségek miatt termékeik további 5 és 15 százalék közötti drágulásával lehet számolni.

A gyártókra nehezedő nyomás mértékét jelzi, hogy az egyik leggyakrabban használt ipari fém, a réz az utóbbi egy évben 50 százalékkal drágult, a kőolaj ára 60 százalékkal emelkedett, a nemzetközi tengeri szállítmányozásban pedig 17. hete folyamatosan emelkednek a fuvardíjak.

DSC07391

Egyes szektorokban más tényezők alakulása is áremelést jelez előre. Az autóiparban például rohamosan növekvő kereslet áll a szűk kínálattal szemben, ami lehetőséget ad a gyártóknak, hogy csaknem húsz éve először jelentősen emeljék áraikat. Így az új autók 4 és 10 százalék közötti drágulásával kell számolni Németországban az idén - áll a Handelsblatt összeállításában.

A többi között hozzátették, hogy az ipari termékek árának emelkedése tovább növeli az inflációt. A fogyasztói árak éves emelkedésének üteme akár az 5 százalékot is elérheti 2021 végén - írták, felidézve, hogy júliusban az előző havi 3,2 százalékról 3,8 százalékra, 1993 decembere óta a legmagasabbra emelkedett az infláció.