Vadiúj villanyautót villantott a Hyundai luxusmárkája

2021.08.19. 09:01

A Hyundai csoport újabb E-GMP platformon alapuló típust mutatott be a Hyundai Ioniq 5 és a Kia EV6 után. A Genesis villanyautójának sziluettje ugyan nem tűnik idegennek, a részletei azonban teljesen újak.

A GV60 típusszámú modell első ránézésre eléggé emlékeztet a Kia EV6-osára: az oldalablakok vonalvezetése, az autó arányai szoros rokonságra utalnak, ugyanakkor a részletek szintjén már egyetlen közös pont sincs. A Genesis formaterve a részletek szintjén teljesen új, és felvonultat olyan megoldásokat is, amelyek egyértelműen a költségük miatt maradtak le a két testvérmodellről.

A Genesis jellegzetességének láthatóan itt is a vízszintesen osztott lámpákat szánják, és ezekre rímel az autó orrán a jellegzetes, dupla légbeömlő is. Szokatlan, bár kissé önmagáért való részlet az ablakok felső peremén végigfutó, de a hátsó ajtók mögött élesen megtörő krómcsík. Annál funkcionálisabbak a tükrök helyét átvevő kamerák, amelyeknek a képét az ajtók belsejére épített kijelzőkön lehet figyelemmel kísérni.

A belső tér kialakítása is ismerős lehet a testvérmodellekből: a műszerfal legtöbb funkcióját az egyetlen széles felület mögé bujtatott két kijelző valósítja meg, de azért nem spórolták el a fontosabb funkciók fizikai gombjait sem a középkonzolról, az ajtóról és a kormánykerékről.

Műszaki adatokat a Hyundai egyelőre nem közölt, bár valószínűleg az E-GMP platform szabvány megoldásait használják majd itt is. Ez 58 és 72,6 kWh-s moduláris akkumulátorokat jelent, az alkalmazott akkumérettől függően 170 vagy 217 lóerős egymotoros, illetve 235 vagy 305 lóerős kétmotoros hajtással. Ugyanakkor elég valószínű, hogy itt is felbukkan majd a Kia EV6 kapcsán már említett 585 lóerős csúcs-hajtáslánc.

Az biztos, hogy a GV60 is része lesz a Genesis európai offenzívájának: a márka a következő évben nem csak benzines és dízelmotoros modellekkel mutatkozik be, de három elektromos modellt is ígérnek, amelyek közül ez lesz az egyik.