A Nissan korábbi vezetője Carlos Ghosn ártatlanságáról beszélt

2021.08.23. 13:48

Se magát, se a szökésben lévő Carlos Ghosnt nem tartja bűnösnek Greg Kelly korábbi Nissan-vezér. Kelly jelenleg a Ghosn-nal kapcsolatos pénzügyi visszaélések miatt várja a japán bíróság ítéletét, miután csellel Japánba hívták még három éve.

Balra Kelly, jobbra Ghosn
Balra Kelly, jobbra Ghosn

A Ghosn-sztori az elmúlt évek messze legizgalmasabb autóipari háttértörténete. Egy kívülről nehezen követhető eseménysorozat ez, ami a Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance korábbi nagy sikerű vezetőjének, Carlos Ghosnnak a 2018-as letartóztatásával indult. Az exvezért azzal vádolják, hogy saját költéseit, anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. A japán bíróság elől aztán egy emlékezetes szöktetés útján 2019 decemberében előbb kijutott tokiói lakásából, majd Libanonba szökött, mely országnak (Brazília és Franciaország mellett) az állampolgára. Mivel Japán és Libanon között nincs kiadatási egyezmény, Ghosn ezidáig megúszta a felelősségre vonást. 

Greg Kelly egy kevésbé ismert szereplő a történetben. A japán ügyészség szerint Kelly korábban nem mondott igazat a Ghosnnak juttatott pénzügyi kompenzációkkal kapcsolatban. Még 2009-ben történt ugyanis, hogy a Nissan az addigi közel kétmilliárd jenről egymilliárd jenre csökkentette Ghosn fizetését, Kelly szerint ezt követően pedig megoldást kellett találni a kiesett jövedelem pótlására. Mint az AP-nek nyilatkozta nemrég, egy komoly üzleti probléma volt annak megoldása, hogy milyen törvényes eszközökkel kárpótolják Ghosnt a kiesett jövedelem miatt, mert mindent meg akartak tenni, hogy megtartsanak egy nagyon értékes, de alulfizetett vezetőt. Kelly szerint ennek módszerei nem lépték át a törvénytelenség határát, így mind ő, mind Ghosn ártatlan, és az egész eljárás csak a Nissan puccsa azért, mert mindketten támogatták, hogy szorosabb viszony legyen a Nissan és a Renault között. 

Kelly-t 2018 novemberében csalták Japánba amerikai otthonából. A Nissan kérte, hogy repüljön a szigetországba egy találkozóra, de nem sokkal azután, hogy leszállt a repülőről, letartóztatták. Ezután ügyvédje jelenléte nélkül kihallgatták az ügyben, majd 35 napra egy magánzárkába zárták. Jelenleg óvadék ellenében szabadlábon van, és várja a bíróság ítéletét.