Szuperegyszerű hidrogén-motort fejleszt egy izraeli cég

2021.08.24. 17:24

A belső égésű motor korszakának végét egyre több jelből láthatjuk biztosan, ennek ellenére még mindig felbukkannak új fejlesztések. Ilyen az izraeli Aquarius Engines fejlesztése, amelyet benzinesként kezdtek fejleszteni, de most azzal hirdetik, hogy hidrogén-üzemre is átalakítható.

A szerkezet lényege az egyszerűség: mivel eleve elektromos energia előállítására szánják, nincs szükség forgattyús mechanizmusra. Az egész motor egy dugattyúból áll, amelynek mindkét oldalán van egy-egy égéstér. A dugattyúról egy, az egész szerkezeten átmenő rúdon keresztül veszik le az elektromos teljesítményt, lineáris generátorokkal.

Az igazi újítás az, hogy a léghűtéses, kétütemű, közvetlen befecskendezéses szerkezet nem rendelkezik kenési rendszerrel sem: a dugattyú grafit gyűrűi, a henger kopásálló bevonata, és a visszafogott működési sebesség teszi lehetővé, hogy csak ezer óránként legyen szüksége karbantartásra.

Végeredményben olyan motorról van szó, amely a befecskendező rendszertől függően szinte bármivel használható, a benzintől a különféle szén-alapú éghető gázokon át a hidrogénig. A cég szerint mindössze 20 alkatrészből álló, 10,5 kilós, és 16 kW-os – úgy 21,7 lóerős – készülékük így villanyautók hatótáv-növelőjének ideális lehetne, hiszen átlagos használat mellett 80 ezer kilométerenként kellene hozzányúlni, és alig növelné az elektromos autókban a gépészet által elfoglalt helyet.

Az Aquarius motorja persze legalább annyi kérdést feltesz, mint amennyit megválaszol. A legfontosabb két kérdés az, hogy meddig tart világszerte kiépíteni a villanyautók töltőhálózatát, illetve mikorra csökken elfogadható szintre a villanyautóba való akkumulátorok ára. Ezek határozzák meg ugyanis, hogy megéri-e egy ilyen ígéretes hatótávnövelő motor kidolgozásába vagyonokat ölni, vagy sem.