A Xiaomi kezébe kerülhet a Saab jogutódja

2021.08.25. 09:05

Úgy néz ki, új tulajdonosokhoz kerülhet minden, ami a Saab márkából megmaradt. A NEVS nevű vállalkozás eddigi tulajdonosa, az Evergrande Group nevű ingatlanfejlesztő cég ugyanis több mint 100 milliárd dollárra rúgó tartozást halmozott fel, így szabadulna autós érdekeltségeitől.

Az Evergrande komolyan igyekezett befektetni az autóiparba: nem csak a Saab örökségét birtokló NEVS többségét vásárolta fel 2019-ben, de a Faraday Future is kapott tőlük egy nagyobb összeget, támogatták a német Sono Motorst, Hengchi néven az idén év elején egy saját autómárkát is bejelentettek, és a Koenigsegget is megpróbálták bevonni a trollhattani Saab gyár hasznosításába.

A cég autós vállalkozásai azonban nem igazán indultak be. A Saab Kínába költöztetett gyártósorai még mindig nem termelnek – így, kilenc évvel a 9-3-as gyártásának svédországi leállítását követően már nem is biztos, hogy fognak – és egyelőre egyetlen más márkájuk sem készített egy szem szériagyártású járművet sem.

Ennek ellenére a Reuters szerint az épp az autógyártás iránt érdeklődő Xiaomi, és néhány állami hátterű shencseni befektetőcsoport átvenné a színes portfóliót. Alighanem azt gondolják, hogy a megfelelő anyagi háttérrel és menedzsmenttel ez még kiindulópontja lehetne egy új autógyártó vállalkozásnak.