Félmilliárd dollárt fektettek külső cégek a Geely villanyautó-márkájába

2021.08.28. 06:53

Az utóbbi években óriási befektetési pénzeket mozgattak meg a villanyautó-márkák. Nem csak a Tesla, amely kimeríthetetlen befektetői bizalmat válthat feneketlen anyagi forrásokra, de olyan cégek is dollármilliárdokat kaptak, amelyek még évekre vannak a kézzel fogható termékek szériagyártásától.

Ebben a közegben érthető, hogy a Geely által alapított Zeekr márka is komoly befektetőket, jelentős pénzeket vonzott. Április óta durván 500 millió dollárt kapott különféle befektetőktől, amelyek cserébe a cég 5,6%-át szerezték meg.

A Zeekr annyiban különbözik más, ismeretlen nevű, villanyautó-gyártást ígérő cégektől, hogy anyavállalata, a Geely tényleg rendelkezik a gyártáshoz szükséges technológiával, gyártókapacitással és tőkével, így egyáltalán nem lehetetlen, hogy összejön az ígéret, amely szerint 2025-re évi 650 ezer elektromos autót gyártanának és adnának el.

Az új márka bejelentése némi meglepetést keltett áprilisban, hiszen a Geely a Volvo, illetve almárkája, a Polestar révén már kínál villanyautókat. Ám úgy tűnik, a svéd márkákat tőzsdei értékesítésre szánják, a Zeekr-nek viszont látható kapcsolata csak a Geelyvel van, a svédekkel nincsen.