Mindent megelőzött: a Dacia Sandero volt az európai piac legnépszerűbb típusa júliusban

2021.08.28. 09:50

Rossz formában van az európai újautós piac, a nagyot eső eladások pedig egy kicsit megkavarták az erőviszonyokat. A nagy nyertes júliusban a Dacia Sandero volt, a típus 2008-as debütálása óta első alkalommal ugyanis ez volt az európai újautós piac legjobban fogyó autója. 

DSCF6438

A félvezető-hiány miatti kényszerleállások nagyon megütötték az autógyártást, az első félév kényszerű gyárleállásai pedig jól látszanak az európai újautós eladásokon. A Jato Dynamics által figyelt 26 európai piacon egy év alatt 24 százalékot estek az eladások júliusban: a tavalyi 1,27 millióról 967 ezer darabra. A legnagyobbat a Renault (54 százalékot), a Ford (46 százalékot) és a Nissan (37 százalékot) zuhant, de a Dacia például úgy hozta első helyre a Sanderót, hogy összességében az ő eladásaik is 16 százalékkal estek. 

hte

Az európai újautós piac eladásait hagyományosan a VW Golf szokta vezetni. A havi bontásokban rendszerint ez végez az első helyen, olyan pedig még sosem volt, hogy a Sandero végezzen a havi lista elején. A Jato táblázata szerint a tavaly jött harmadik generációval a típus hat százalékot tudott erősödni tavaly júliushoz képest, miközben a Golf 37 százalékot esett. A Jato egyik elemzője, Felipe Munoz szerint a Sandero sikerében az is benne van, hogy nagyjából ugyanolyan áron kínálja a Dacia az új Sanderót, mint az előzőt, miközben általánosságban nagyot drágultak az új autók.