Ez a villanyos teherautó lett a kirgiz nemzeti autógyár első modellje

2021.08.29. 11:16

Az automotor.hu találta meg a hírét a kirgiz Kami Motors első járművének, amit eddig valamiért elkerült a nemzetközi felhajtás. Kirgizisztán nemzeti autógyárának terméke ez a négyméteres platós, ami a teherautós kiállása ellenére egy mopedautó.

A közép-ázsiai Kirgizisztánról nem sok szó esik nyugaton, ha valamiért mégis hivatkoznak rá, akkor rendre elhangzik róla, hogy ez Ázsia Svájca. A jól hangzó jelzőt nem a régióban is gyengének mondható gazdaságával érdemelte ki, hanem azzal, hogy az ország teljes területe hegyvidék, egymást érik a havas hegycsúcsok, a fenyvesekkel teli lejtők, rikító zöld füves völgyek. Az ország gazdasága első sorban a gyapot termesztésre és az állattenyésztése épül, és ugyan nagy mennyiségben bányásznak érceket az országban, az ipara nagyon jelentéktelen. Ezért is meglepő, hogy kijöttek egy saját járművel.

A Kami Nimble elnevezésű platósa egy 4,24 méter hosszú moped teherautó, amit felütöttek különféle Lada-alkatrészekkel. A teherautócskát egy 20,5 lóerős villanymotor hajtja, lítium-vas-foszfát akkumulátorával pedig legfeljebb 110 kilométeres hatótávra képes. A Nimble tervezésénél mindent felülírt a költséghatékonyság, így például még az első szélvédőjét sem ívelték meg, az acélvázára pedig műanyagból építették fel a bódét.

A Nimble terhelhetősége 700 kilogramm, legfeljebb ennyit bír el a 2,7×1,6 méteres platóján, a saját tömege pedig 757 kilogramm. Hogy mekkora szükség van egy ilyen kis terhelhetőségű, kis hatótávú platósra olyan vidéken, ahol egymást érik a hegyek, nem tudjuk, mindenesetre jól látszik az állam szándéka, hogy legyen egy olcsó helyi munkajármű a piacon. Az ára például csak 600 000 szon, ami nagyjából 2,1 millió forint.