Négy új elektromos Lotus jön 2026-ig

2021.08.31. 12:08

Elkezdődött egy új autógyár felépítése a kínai Wuhanban, ahol a jövő Lotus modelljei készülnek majd. A tervek szerint már jövőre indul a termelés, összesen négyféle, teljesen elektromos modell gyártását tervezik.

A 900 millió angol fontos, azaz átszámítva úgy 365 milliárd forintos beruházással a Geely érdekeltségébe tartozó Lotus egy teljes új részleggel bővül. A Lotus Technology villanyautó-gyártó lesz, évi 150 ezer autó legyártására alkalmas üzemmel – ez nagyjából 15-ször annyi, amennyit a szintén új brit sportkocsigyárában készíthet a cég.

Az Autocar híre szerint a Type 132 kódú sportos luxusterepjáró gyártása már jövőre elindulhat, ezt követi majd a Type 133 jelzésű négyajtós kupé 2023-tól, a Type 134 jelzésű nagyobb terepjáró-féleség 2024-től, és az Alpine-nal közösen fejlesztett Type 135 sportkocsi 2026-tól. Úgy néz ki, a kategóriák kiválasztásánál a Porsche receptjét követte a Lotus, ahol szintén két terepjáró, a Cayenne és a Macan, illetve egy négyajtós kupé, a Panamera hozta meg a komolyabb eladási számokat.

Érdekes részlet, hogy a Lotus Technology egyik befektetője a Nio alapítója, Li Bin, és ennek kapcsán szó esett a két márka közti szorosabb együttműködésről is. A Nio 2018 óta gyárt elektromos autókat, jelenleg épp három típust, így a cég sokat segíthet a Lotusnak a villanyautó-gyártóvá válásban.