Baleset okozásáért 5 év börtönre ítéltek egy 90 éves japán bácsit

2021.09.03. 13:32

Kedden a Tokiói Kerületi Bíróság 5 év börtönre ítélte azt a 90 éves férfit, aki 2019-ben halálos balesetet okozott Tokió Ikebukuro kerületében. Az áldozat egy biciklin utazó 31 éves nő és 3 éves kislánya volt, rajtuk kívül további kilenc ember sérült meg.

Kép: South China Morning Post
Kép: South China Morning Post

Japán a leggyorsabban öregedő társadalom a világon, ezért is kísérte nagy médiafigyelem az esetet: sokan egyre nagyobb veszélynek tekintik a volán mögé ülő idős sofőröket, az eleve feszült helyzetet csak tetézte a két éve történt tragédia. A férfi, Kozo Iizuka műszaki hibának tulajdonítja a balesetet, és nem tartja magát bűnösnek: “Nem léptem a gázra, az autó mégis gyorsított.” A későbbi vizsgálat semmilyen hibát nem talált, ráadásul a helyszínelők szerint fékezés sem történt a tokiói gyalogátkelőhely előtt. Az ítélet szerint Iizuka azért hajtott át a piroson, mert a fék helyett a gázpedált nyomta.

Tovább rontott az ügy megítélésén, hogy a férfi korábban magas tisztséget töltött be az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumban, az értesülések szerint emiatt jobb elbánásban részesült mind a rendőrség, mind pedig a bíróság részéről, mint ahogy civil gyanúsított esetében szokás.

Az idősek autóvezetését itthon is fel-felkapja a média, legutóbb egy 80 éves férfi hajtott fel rossz irányból az M85-ös autóútra, szerencsére sérülés csak az autón esett. A japán eset után sokan önként adták vissza jogosítványukat.

Via JapanTimes.com