Támogatással épít akkumulátorgyárat az Opel Németországban

2021.09.03. 10:49

Az Opel Kaiserslauternben épít vadonatúj gyárat akkumulátorcellák gyártására, ezt támogatta meg most a német szövetségi kormány 437 millió euróval. A cél a villanyautó-gyártásra átálló német Opel üzemek ellátása korszerű Li-ion akkumulátorokkal.

numanta

Az üzem építője hivatalosan az Automotive Cells Company – röviden ACC – amely a Stellantis, és Total olajtársaság akkumulátor-fejlesztő részlege, a Saft által alapított akkumulátor-gyártó vállalat. A kitűzött cél pedig az Opel villanyautók ellátása akkumulátorokkal: az új gyárban a 24 GWh-nyi éves kapacitást építenek ki, ami autónként 50 kWh-val számolva mintegy 480 ezer villanyautóhoz elegendő mennyiség.

A Stellantis vezetője, Carlos Tavares szerint a cégcsoport 14 márkájának 2025-re mintegy 130 GWh-nyi akkumulátorra lesz szüksége éves szinten, és ebből mintegy 80 GWh jöhet Európából. A cégvezető becslése szerint ez a mennyiség nagyjából a duplájára nő 2030-ra.

Az ACC a németországival párhuzamosan még legalább két nagy akkumulátorgyártó üzem felépítését tervezi: egy készül a franciaországi Douvrin-ban, egy pedig az olaszországi Tremoliban. Ezek közül várhatóan a francia gyár kezdi meg a termelést elsőnek, 2023-tól.