Vagy 65 ezer autót hagytak az amerikai katonák Afganisztánban

2021.09.03. 16:09

Az Egyesült Államok hadereje összesen mintegy 76 ezer gépjárművet vásárolt afganisztáni használatra. Ezek nagy részét pedig nem vitték magukkal az augusztus végi kivonulás során.

afganisztan ranger

A teljes állomány mintegy 43 ezer Ford Ranger pickup, 22 ezer Humvee katonai terepjáró, és 900 aknaálló páncélozott jármű (MRAP) volt, amelyeket 2005 és 2016 között szereztek be. Ezeknek az autóknak a zömét hivatalosan az afgán hadseregnek adták át, egy részét pedig a helyi rendőrség kapta meg, de a hatalomátvétel után nyilván minden a tálibokhoz került mostanra.

A kivonuló amerikaiak a legkomolyabb hadifelszerelést persze igyekeztek tönkretenni – a Kabuli Repülőtéren például 73 repülőgépet, a 70 MRAP-et és 27 Humvee-t tettek használhatatlanná – de az az érzésünk, hogy a puszta számok alapján így is Afganisztán marad a világ egyik legnagyobb Humvee felhasználója a következő évtizedben. Terrorista pickuppal pedig maga Amerika látta el az afgánokat hosszú távra, itt a Hilux nemigen rúg már labdába a Ranger mellett.