2021.09.07. 13:28 Módosítva: 2021.09.07. 17:23

A Müncheni Szalonon elég sok cég meglehetősen kis területen állított ki, ez a Hyundai-ra is igaz. A Kia csak egy másik helyszínen, a belvárosban volt jelen, a Hyundai pedig egy kétautós standot hozott össze, egy elképesztő rácsos fémszerkezet mögé bújtatva. A dekoráció része volt még egy kismama, gömbölyödő pocakkal – gondolom, a jövő nemzedék asszociációja – és egy vízesés, ami meg a tisztaságra utalhat. A kis területre szigorú járványügyi népszámlálás mellett lehetett bejutni, nehogy túl sűrűn legyünk – és megnézhettük az Ionoiq 5 Robotaxit és az Ioniq 6 előtanulmányát.

A vezető nélküli taxit az ember előbb nézné rendőrautónak, de a kék villogók inkább a többi közlekedő figyelmeztetésére szolgálnak majd, 2023-tól, amikor is megjelennek az utakon, vezető nélkül. A Motional nevű Hyundai-Aptiv vegyesvállalat fejleszti az önvezető rendszert, amelynek elemei, radarok, szenzorok és lidarok minden finomkodás nélkül vannak a karosszériára biggyesztve.

A kiállított autón itt-ott látszik is, hogy a burkolatok mögött valóban ott vannak szenzorok, tehát a jármű nem kamu. Egy biztos: egy ilyen jármű Európában a gyalogosvédelmi előírások miatt nagyon nehezen kapna típusbizonyítványt, ezeknek köszönhetjük az ugró Jaguar-emblémák és a bukólámpák vesztét.

Bár a Motional korábban már többször tesztelt Las Vegasban önvezető taxikat, ezekben mindig volt egy valódi ember a volán mögött, arra az esetre, ha baj lenne. Az Ioniq 5-ből épített autóknál ez már nem így lesz – de hogy merre fognak járni, még nem árulták el. Egyes források szerint lehetséges, hogy szintén Las Vegasban, esetleg Pittsburgben vagy valahol Dél-Koreában. A köznépnek szánt Ioniq 5 esetében hasonló önvezető rendszerek beépítését nem tervezik, kizárólag a Robotaxi verziók kapják meg a drágának tűnő, Level 4 szintű önvezetésre képes felszerelést. A gyártás Dél-Koreában történik majd 2023-tól.

Formailag nagyon izgalmas az Ioniq 6 Concept (Prophecy – prófécia) előtanulmány is, bár ezen látszik, hogy tipikus, közlekedésre alkalmatlan műanyag tojás, B oszlop nélküli, ellentétesen nyíló ajtókkal. Utasterében a hatvanas éveket idéző dizájnfotelek vannak, a kormánykereket pedig egy fura, ajtófogantyúra emlékeztető, jobbra-balra billenthető valami helyettesíti. Stilizált pedálok is vannak a tanulmányautóban, vagyis ez sem lesz Level 5 szintű, teljesen önvezető jármű. Sőt, ennyire futurisztikus sem lesz, a szériaváltozatban lesz rendes volán, bár hatalmas head-up display-t ígér mindehhez a Hyundai.

Az már megint más kérdés, hogy a 2022-re ígért Ioniq 6 a valóságban mennyire lesz Porsche-utánérzés, de ez a tanulmány nagyon az. A kis világító hasábokból megformált hátsó részen a '80-as évek 911-eseinek a lökhárítóbabái is felismerhetők, az egész autó alapformája pedig olyan, mintha Taycannal álmodtak volna a tervezők. A kis hasábok egyébként az első lámpákban, sőt, még a féknyergeken is feltűnnek. A valóság persze valószínűleg nagyon más lesz, de az biztos, hogy teljesen elektromos hajtású, középkategóriás szedánra számíthatunk, az Ioniq 5-nél bevezetett, vadonatúj E-GMP platformon.

Ennél az akkucsomag a két tengely között, a padlóban található, a villanymotor vagy hátul, vagy elöl és hátul lehet. Az ígéretek arról is szólnak, hogy az Ioniq 6 szériaváltozatának rekordgyanús, 0,20-as légellenállási alaktényezője lesz, és a hatótáv egy nem részletezett mérési módszer szerint 650-700 km is lehet. A Kia EV6-ból kiindulva az akkuk kapacitása 77,6 kWh lehet, amit hátsókerék-hajtással 229 LE, összkerékkel pedig 585 LE a teljesítmény. A gyártás valamikor jövő nyár elején indul, a többit meglátjuk majd akkor.