Retró limitált szériával búcsúzik a Ford GT

2021.09.09. 14:01

Totálisan titkos projekt volt a Ford GT, aminek részletei egészen a 2015-ös premierig nem szivárogtak ki, de nem csak ezért különleges a Ford szupersportautója. A GT a legendás GT40-es utódja és ez nem csak holmi marketinges lózung, hanem tényleg a kezdetekről versenyautónak fejlesztették és az utcai változatnak is ehhez kellett igazodnia.

Fontos szempont volt az aerodinamika hatékonysága és részben ezért került bele a V8 helyett a sokkal kompaktabb méretű 3,5 literes, V6-os EcoBoost turbómotor, 650 lóerővel. Így aztán látványos alagút van a motortér és a kerekek között, hátulról pedig úgy néz ki, mint egy malac az Angry Birds-ből.

Eredetileg 500 darab gyártását tervezték, de aztán ennél jóval nagyobb kereslet mutatkozott a Ford GT iránt, így duplázták a példányszámot. Szinte minden autó egyedi megjelenésű, kifejezetten a vevő kéréseinek megfelelő árnyalatúra fényezik a karbon karosszériáját és varrják meg az üléseket. Aki viszont inkább a nosztalgiára utazik, az rámehet a Heritage kollekcióra, amiben volt már klasszikus kék-narancssárga Gulf festésű és most itt van ez is.

Wimbledon fehér színén kontrasztosan mutat a fekete orr és vastag sötétkék csík, de látványosak a sötétkék színű felnik is, amik mögött szinte világítanak az ezüst féknyergek. Az összeállítással az 1964-es Ford GT40 prototípusra emlékeznek, melyből eredetileg ötöt építettek és mutattak be New Yorkban, de csak a GT/105-ös maradt meg az utókornak.

2022 januárjában kezdik összeszerelni az utolsó darabokat és a madarak azt csiripelik, hogy nem marad utód nélkül a Ford GT. Hogy ez egy teljesen új sportautó lesz vagy egy erős frissítés, az még épp úgy titok, mint amilyen a fejlesztés volt.