A VW-vezér tudhatott a dízeles csalásról

2021.09.19. 14:12

Tudott a csalószoftveres manipulációról a Volkswagen korábbi vezérigazgatója – állítja a német ügyészség. Martin Winterkorn szerintük tisztában volt azzal, hogy a dízelautók kibocsátási értékeit meghamisítják, mégsem tett ellene semmit.

A dízelbotrány még 2015-ben pattant ki, Winterkorn még abban az évben lemondott pozíciójáról, a vizsgálódás pedig azóta is folyik a felelősség kérdésében. Idén nyáron a német hírportálok arról számoltak be, hogy az ex-vezérigazgató és három társa rekordnagyságú összeget fizethet az okozott károk miatt, a Volkswagen részvényesei is elfogadták a peren kívüli megegyezés ötletét.

Ez a közel 300 millió eurós kártérítés első olvasatra nem tűnik kevésnek, ám ha belegondolunk, hogy az Automotive News szerint a dízelbotrány mintegy 30 milliárd eurónyi kárt okozott a Volkswagen-csoportnak, rögtön nem fest annyira rózsásan. Az ügyészség álláspontja szerint Winterkorn már jóval a botrány kirobbanása előtt tisztában volt azzal, mi történik, de úgy hitte, tovább lehet titkolni a csalást.