Betépve száguldozott a francia kamionos

2021.09.21. 19:19

A franciaországi Drôme közelében, az A7-es autópályán a csendőrök egy olyan Volvo FH 12-es nyerges szerelvényre lettek figyelmesek, amelynek a vezetője nem kötötte be a biztonsági övét. A kamiont félreállították, majd mielőtt kérdőre vonták volna a 23 éves sofőrt, megütötte orrukat a fülkéből kiáradó, nagyon erős marihuánaszag. Így hamar előkerült a gyorsteszt, amely kimutatta, hogy a Volvo vezetője teljesen be van tépve. Ha pedig már megkezdték az ellenőrzést, kicsit mélyebbre is hatoltak a vizsgálat során. A jármű és a sofőr papírjainak ellenőrzése után a tachográfot is vizsgálni kezdték, amely kiolvasása közben nagyon meglepődhettek: kiderült ugyanis, hogy az elmúlt 28 napban sofőrünk szinte egyfolytában túllépte a megengedett sebességhatárokat. Több szakaszon is, összesen kilenc alkalommal, 120 és 145 km/h-ás sebességgel száguldozott tartósan. (Franciaországban autópályán, kamionnal maximum 90-nel lehet haladni.)

1(7)

A csendőrség megvizsgálta a Volvo FH 12-es vontatót, de nem találtak semmiféle olyan beavatkozást a jármű elektronikájában, amely a sebességhatároló rendszert (maximum 102 km/h) kiiktatná. Így a nyomozók arra következtetésre jutottak, hogy a főként délkelet franciaországi dimbes-dombos terepen közlekedő kamion úgy érte el a 145 km/h-ás sebességet, hogy a sofőr - valószínűleg alaposan beállva -, egy-egy lejtő tetején üresbe rakta a teherautó váltóját, és nagy sebességgel legurult annak aljára.

Bárhogy is történt, az bizonyos, hogy a sofőr nagy árat fog fizetni hanyagsága miatt. A jogosítványát azonnal bevonta a hatóság és felelnie kell egyebek mellett a sebességhatárok jelentős túllépése, a biztonsági öv használatának elmulasztása, mások életének veszélyeztetése, valamint kábítószer befolyása alatti vezetés miatt. Ez utóbbi két ok a legsúlyosabb, amelyeket a bíróság háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel díjazhatja.