A Mercedes beszáll a Stellantis akkugyártó üzletébe

2021.09.24. 11:49

Most úgy tűnik, a Stellantis és a Total által alapított vállalkozás, az ACC lesz Európa egyik domináns villanyautó-akkumulátorokat gyártó cége, amelyből a Mercedes 33%-os részesedést szerez.

mercacc.png

A pénzügyi részleteket egyelőre nem közölték, a Mercedes csak annyit jelentett be, hogy összességében egymilliárd euró alatti összeget fektet az ACC-be, és ezzel egyenlő társa lesz a vállalkozásban a Totalnak és a Stellantisnak.

Az ACC korábbi célja évi mintegy 120 GWh Li-ion akkumulátor-gyártási kapacitás kiépítése volt Európában, amihez eddig a Stellantis adta a telephelyeket, és a Totaltól jött az akkugyártáshoz szükséges technológia. A cég állami támogatásokban is részesült Németországban és Franciaországban, eddig összesen mintegy 1,3 milliárd eurót kapott ilyen címen.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Mercedes csatlakozásával növelik-e a gyártani kívánt akkumulátor-mennyiséget, illetve a létrehozandó üzemek számát. Nem lenne meglepő lépés ez sem, hiszen a Mercedes is egyértelműen azért fektet az ACC-be, hogy később részesüljön a cég termeléséből.