Rendőrautóba csapódott a Tesla, de már frissítik az Autopilotot

2021.09.25. 12:25

Többször is volt már rá példa a közelmúltban, hogy a Tesla Autopilot rendszerét megzavarta az erős, villogó fény. Így egyebek mellett megkülönböztető jelzést használó járműveknek csapódtak az érintett Teslák. Emiatt az NHTSA (amerikai közlekedési hatóság) vizsgálatot is indított, de közben újabb hasonló balesetek történtek.

E93w8ENXIAIkrFT

Ezúttal a floridai Orlandóban húzódott le és állt meg egy Dodge Charger rendőrautó, hogy a benne ülő egyenruhások segítsenek egy Mercedes hobbiterepjáró sofőrjének. Az intézkedés közben hirtelen egy Tesla Model 3 rongyolt bele a járőrautóba, majd nekiütközött az úttesten veszteglő SUV-nak is.

Szerencsére senki nem sérült meg, de mind a rendőrautóban, mind a Teslában jelentős anyagi kár keletkezett, és a Mercedes sem úszta meg sértetlenül. A Teslát vezető nő elmondta, hogy nem sokkal a becsapódás előtt kapcsolta be az Autopilotot. A rendszert minden bizonnyal ezúttal is az erős fények zavarták meg, de ismét felmerül a felelősség kérdése: a sofőr vajon mennyire figyelt oda, és lett volna-e lehetősége felülbírálni az önvezető funkciót.

E93w8XCXsAUOkST

Mindeközben a Tesla mérnökei folyamatosan dolgoznak a probléma megoldásán, és szeptembertől jelentősen frissítették az Autopilotot. A rendszer mostantól a megkülönböztető jelzéseket észlelve képes lassítani, közben pedig a központi kijelzőn megjelenik egy üzenet is, ami erről tájékoztatja az autóvezetőt. Érdekes módon ezt a frissítést nem Elon Musk jelentette be személyesen, egyszerűen csak módosították a Model 3 és Model Y felhasználó kézikönyvét.

A Tesla arra is felhívja a tulajdonosok figyelmét, hogy amint elhaladnak a villogót használó jármű mellett, az autó visszagyorsít a korábbi sebességre. Ugyanakkor mindenkit arra kérnek, hogy ne hagyatkozzon kizárólag az automatikára, az ugyanis nem feltétlenül ismeri fel minden forgalmi helyzetben a megkülönböztető jelzéseket.