2030-ra már nem lesznek bőrös Volvók

2021.09.26. 07:36

A Volvo nem spórolt a bevállalós ígéretekkel, amikor arról beszéltek, hogy 2025-re eladott autóik fele elektromos lesz, 2030-ra pedig teljesen átállnak majd a villanyautó-gyártásra. Most egy újabb merész húzással kijelentették, hogy 2030-ig teljes mértékben szakítanak a bőr felhasználásával, nem lesz tehát több bőr belterű Volvo.

volvoxc90-10

Erről a márka vezető tervezője beszélt, kiemelve, hogy határozott elképzelésük van arról, milyen irányba szeretnének mozdulni a jövőben. Robin Page szerint ezen az úton a felhasznált anyagoknak is nagy jelentőségük van. A bőr helyettesítését más természetes, valamint újrahasznosított alapanyagokkal oldanák meg. Kiemelik, hogy a bőripar nagyon jelentős CO2-lábnyommal rendelkezik.

Page úgy véli, az alkatrészek terén is kulcsfontosságú a fenntarthatóság. Így a különféle komponensek esetében az egyik járható út, ha igazán tartós, az autó teljes élettartamát kiszolgáló egységek készülnek, a másik pedig, ha az alkatrészek életciklusuk végével újrahasznosíthatóak lesznek.

A tervek mindenesetre ambiciózusak: míg a bőr kivezetésének végső céldátuma 2030, addig 2025-re már minden új Volvo belső tere 25 százalékban újrahasznosított vagy bio alapanyagokból állna össze.