Új eljárással festhetők könnyen bármilyenre a BMW-k

2021.10.03. 19:10

Egy újfajta fényezési eljárást dolgozott ki Dürr szakmai partnerével közösen a BMW, amivel bármiféle maszkolás, kitakarás nélkül lehet nagyon bonyolult mintákat felvinni lemezfelületekre: EcoPaintJet Pro az eljárás neve, és már megy a próbaüzem a dongolfingi gyárban. 

2022-BMW-M4-EcoPaintJet-Pro-process-8

Az eljárásban a Dürr által fejlesztett robotkarok 1-50 mm közötti vastagságban tudnak éles peremmel rendelkező csíkokat nagynyomású festéksugarakkal felfesteni az autókra, így tudnak maszkolás nélkül tökéletesen elhatárolható színekkel dolgozni. Ennek a legnagyobb előnye, hogy bonyolult mintáknál is teljesen feleslegessé teszi a kézi maszkolást, azaz nagy szériában is lehet akár cifra feliratokat, csíkokat, mintákat festeni az autókra. A BMW első körben egy belső használatra szánt M4-es sorozaton teszteli az eljárást, de később valamilyen mértékben beépül majd a gyártásrendbe is az EcoPaintJet Pro.

A technika másik nagy előnye, hogy takarékos a festékkel, hiszen abból csak oda jut, ahol szükséges. Innen a nevében az Eco. Bár hogy festékből mennyit takarítanak meg vele, nem írják, azt viszont a BMW az eljárással kapcsolatban elmondta, hogy 7000 üzemóra alatt akár 6000 MWh energiát is meg lehet vele spórolni.