Washingtonban állították ki az Ágyúgyolyó futam Lamborghinijét

2021.10.04. 15:06

Megannyi moziban jut fontos szerep az autóknak, viszont ennek ellenére kevés olyan jellegzetes filmes autó van, mint mondjuk a Halálos iramban narancssárga Toyota Suprája, a Vissza a jövőbe időképnek felöltöztetett DeLorean-je vagy épp KITT, a beszélő Firebird Trans Am. Kétségtelenül ezek közé tartozik a Cannonball run, vagy magyarul Ágyúgolyó futam Lamborghini Countach-a, melyet történelmi örökség státuszt kapott.

1979-ben a fekete Countach egyenesen Rómából utazott a film forgatására, majd a munka végeztével a filmben szereplő Burt Reynolds egyik barátja, Terry Bernius vásárolta meg az autót, aki a bézs belteret bordó bőrrel kárpitoztatta át. Persze, a Lamborghini Countach LP400 ék alakjához nehéz hozzátenni, de az elsőre idétlen szárny az orrán és a 12 kipufogóvég valahogy mégis ad hozzá valami váratlanul vonzót.

Eredeti formáját aztán a jelenlegi tulajdonosa állította vissza, így mára ismét pontosan olyan, mint amikor a film nyitójelenetében Adrienne Barbeau és Tara Buckman kiszáll belőle. Jeff Ippoliti nem csak a 1121112-es alvázszámú Countach tulajdonosa, hanem a Dumb és Dumberben szereplő piros színű Diablo is az ő garázsában áll.

Cseppet sem fikció az Amerikát átszelő illegális futam, a forgatókönyvet is a Car and Driver egyik szerkesztője, Brock Yates írta. A keletitől a nyugati partig tartó, törvényen kívüli rohanásra sokan vállalkoznak mostanában is. Ehhez a legkülönfélébb autókat használták már a Mercedes E 63-astól az Audi A8-ason át a bérelt Ford Mustangig. A legtöbbször az első átalakítás a hatalmas tank beszerelése, de a vállalkozó csapatok segítségére sokszor vannak rendőröket figyelő barátok is.