Kínaiak vehetik át a spanyol Nissan gyárat

2021.10.04. 15:06

Bár már tavaly meg kellett volna szűnnie, a barcelonai Nissan üzem egyelőre még létezik, és a spanyol politikusok mind helyi, mind nemzeti szinten megtesznek mindent, hogy új gazdát találjanak neki.

nissanspain.png

A Channel News Asia híre szerint most épp több céggel is tárgyalnak az ügyről. Ezek közül a legígéretesebb a kínai Great Wall, amelynek terméke is lenne, amit viszonylag hamar gyártani kezdhetnek. A kínai cégen kívül két, elektromos járművekkel foglalkozó spanyol startup-vállalkozás, a Silence nevű motorkerékpár-gyártó, illetve a QEV Technologies került szóba, de ezek jóval kisebb cégek, így jóval kevesebb az esélye, hogy el tudnák tartani az üzemet.

A barcelonai Nissan gyár közvetlenül mintegy 3000 főt, közvetve, a beszállító cégeken keresztül pedig mintegy 20 ezer embert foglalkoztat a régióban, nem csoda, hogy igyekeznek megmenteni belőle, amit lehet. Az ázsiai lap névtelen forrása szerint a Great Wall a gyár dolgozói közül akár 1300 főt is megtartana, ami elég jó lehetőség, mivel úgy 1400 főt korai nyugdíjba tudnak küldeni, azaz csak kb. 300 állás szűnne meg.

A Great Wall korábban már hozzákezdett egy európai gyártóbázis kiépítéséhez a bulgáriai Lovecsben, de az a cég már 2017-ben csődbe ment, és beszüntette a működését. A Great Wall az utóbbi években nem hangoztatta, hogy komolyabb európai gyártási tervei lennének, ennek ellenére lehetséges, hogy a gombokért megszerezhető barcelonai gyár nyújtotta lehetőségre valóban lecsap a cég.