Új katonai Mercedes terepjáró érkezik

2021.10.04. 13:00

Miközben a G osztály a világ egy része számára ma már nem terepjáró, hanem a gazdagság szimbóluma, úgy tűnik, a Mercedes azokat a vásárlókat sem eresztené el, akik a puszta célszerűsége miatt vették a típust.

Ilyenek a hadseregek és kormányzati szervek a világ számos pontján. Nekik eddig a W461 gyári kódú terepjárót kínálták, ami nem egészen azonos a luxuskivitelű W463-assal. Ám a legújabb hírek már arról szólnak, hogy a modellváltás utáni, már törésteszttel is rendelkező W464-esből is készül egy katonai modell.

Ez a korábbi V6-os helyett állítólag soros hathengeres dízelmotort kap 248 lóerő maximális teljesítménnyel és 600 Nm-es maximális forgatónyomatékkal. Az új motorhoz automata váltó jár majd. Azzal kapcsolatosan, hogy változtatnak-e a futóművön – a katonai G osztály eddig első-hátsó merev tengellyel készült, a polgári W464-es azonban elöl független felfüggesztéses – egyelőre nem sikerült megbízható információt szerezni.

Úgy tudjuk, az egyszerűbb felépítésű, régebbi W461-est (a képeken ez látható) is gyártásban tartják katonai és hatósági célokra – nyilván vannak megrendelők, akiknél lényegesebb az alacsonyabb ár, mint a korszerűbb műszaki tartalom vagy a nagyobb teljesítmény – de ez valószínűleg csak átmeneti állapot, hiszen a kétféle modell párhuzamos gyártása nyilván a Mercedesnek is rossz üzlet.