Még egy gyárat bezár év végéig az Opel

2021.10.06. 22:22

Pár nappal azután, hogy kiderült, év végéig bezárja németországi Eisenachban működő gyárát az Opel, az anyavállalat, a Stellantis bejelentette, a Bécs melletti üzeme is bezár januárig a globális félvezető-hiány miatt. 

ntuun

Az Eisenach-i leállás közel 1400 dolgozót érint, a Bécshez közeli, Aspernben működő üzem leállása 460 dolgozót. A gyárban, amit még a GM-es időkben, 1982-ben építettek az Opelnek, manapság motorokat és váltókat készítenek a Stellantis különféle márkáihoz. A tervezett újraindulás január-2-a, de most, hogy a félvezetők hiánya miatt az egész ágazat rendkívüli helyzetben van, még ez sem biztos, könnyen lehet, hogy még ennél is hosszabb kényszerszünetet tart a termelés.

A félvezetők hiánya valamennyi autógyártót érintett a bolygón kisebb-nagyobb mértékben. A Stellantis gigakonszernnél százezres nagyságrendben estek ki autók az idei termelésből, a globális autógyártás pedig várhatóan 6-7 millió autóval csökkenhet az idén, csak ennek a tényezőnek köszönhetően.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.