Ti tán láttatok mán ennél ragyogóbb szerszámot?

2021.10.09. 09:36 Módosítva: 2021.10.09. 15:43

A McLaren F1 úgy tudott a korának leghíresebb és legmenőbb szupersportautójává válni, hogy nem szimplán lapos lett erős, hanem beteges aprósággal farigcsálták minden porcikáját a lehető legkönnyebbre, mert az élmény (és a tempó) ott kezdődik. A szénszálas központi váz azóta kötelező építőelem a műfajban, de az F1 mágiájának fontos kelléke a polgárpukkasztó, messziről üvöltően semmi-se-túl-drága-ide típusú súlyfaragás. A legcsillogóbb példa a színarany hővisszaverő-fólia a motortérben (ami kétségtelenül könnyebb, mint egy matracnyi szálas hőszigetelés, amit amúgy is csak megenne a nyest).

Nos, most egy ilyen McLaren F1-specifikus szerszámkészletet bocsátottak árverésre, és az alapanyag és a családfa ismeretében a szerszám és a verés szavak egész más jelentéstartalommal is felmerülhetnek most. Valószínűleg ez itt a Tejút öt legfényesebb csillagvillása, melyeket a Facom titánból készített, és aztán, nehogy ne legyen egyértelmű, hogy valami egészen különlegeset látsz, aranyos-selyemfényű titán-nitrid bevonattal látott el.

Amennyiben a tulajdonos a készletben nem szereplő 7-es vagy 9-es csavar fejét kívánja csorbítatlan eleganciával elnyalni, használhatja a mellékelt titán kombináltfogót is. Utóbbival kapcsolatban külön kiemeli az aukciós leírás, hogy a felületen látható elszíneződés nem korrózió, hanem az még mindig az eredeti lubrikáns nyoma a Facomon. 

Előre is jó polírozást kívánunk a sikeres licithez!

A hír beindította a szerkesztőségi levlistát, érdemesnek tartottunk közülük két lazán kapcsolódó megjegyzést idebiggyeszteni:

Zombi, főszerkesztő: Kép alapján amúgy ezek nagyon hasonlítanak a szikramentes szerszámokra, amelyek hasonló színűek, csak éppen a titán-nitrid bevonat helyett réz-beríllium ötvözetből készülnek. Ilyeneket robbanásveszélyes helyeken, például gyúlékony folyadékok vagy gázok közelében szoktak használni, antimágnesesek és korróziómentesek. Ezek amúgy ugyanolyan brutál drágák, mintha McLaren F1-hez készültek volna, egy 5 darabos villáskulcskészlet pl. 130-150 rugó, és az még nem is a kínálat csúcsa. Egy átlagos szikramentes készlet - aminek lakossági, nem szikramentes megfelelője mondjuk 15 ezer forint - simán lehet 3-500 rugós kiadás is.

Assur, hírszerkesztő: A TiN-nek is van értelme a felvágáson túl: olyan kemény felületet ad, hogy a szerszám biztosan nem sérül munka közben. Eredetileg amúgy vágóél-bevonatnak találták ki fémforgácsoló szerszámokhoz, először az egyetemen láttam még 93-ban, ott mutogatták elég nagy csodaként, hogy ezzel a keményfém kés gyakorlatilag semmit nem kopik az acélforgácsolástól.

Forrás és képek: collectingcars.com