Olyan lett ez a Porsche 962-es, mint az új

2021.10.13. 06:06

A Porsche sportrészlegénél manapság valószínűleg azoknak is kevés a dolguk, akik még ott dolgoznak. Ma már csak a 911-es alapú versenyautók fejlesztése és gyártása folyik itt eladásra – alighanem ezért merült fel, hogy valamit csinálni kellene a raktárban porosodó régi versenygéppel.

A vörös-sárga-fekete autó a Porsche legeredményesebb versenyautó-típusának egy képviselője: a 956/962 sorozat nyomasztó fölénnyel nyerte sorra a versenyeket az 1980-as évek nagyobb részében, csak az évtized végén bukkant fel két méltó ellenfél, a TWR-Jaguar és a Sauber-Mercedes.

Természetesen nagyon sok ilyen gép készült, a kérdéses gyári autóval Hans-Joachim Stuck az ADAC Würth Supercup győztese volt 1987-ben. A felújításhoz tulajdonképp minden adott volt. „A Porsche részlegek közt az együttműködés példaértékűnek bizonyult: mindent megtaláltunk az autóhoz 30 méteren belül” - mondta a műveletet irányító Armin Berger. Pontosabban majdnem mindent: az eredeti festés úrjaalkotásához meghívták az azt megalkotó Rob Powellt, akinél megvoltak az eredeti színtervek.

A felújítás végeztével természetesen azt az embert hívták meg, aki 35 éve sikerre vitte az autót: az idén hetven éves Hans-Joachim Stuck ülhetett be az első körökre. „Ezt a napot biztosan nem felejtem el. Versenyezni ezzel az autóval, aztán 35 év múltán visszatérni, és újra megtapasztalni az élményt, egyszerűen briliáns.” - mondta a legendás versenyző.