Hibrid hajtásra váltana a NASCAR?

2021.10.14. 12:35

A NASCAR évtizedeken át az egyik legmaradibb autóverseny-típus volt: a benzinbefecskendezésre is csak 2012-ben tértek át, és azóta is nagy V8-as szívómotorokkal mennek. Ám a legújabb hírek szerint megpróbálnak ezen változtatni.

A legújabb hírek szerint, amelyek egyenesen a NASCAR-elnök Steven Phelbstől érkeztek, az autókat 2024-től valamiféle hibrid hajtásrendszerrel szerelik fel. A benzin-elektromos hajtás lehetőségét állítólag még 2019-ben elkezdték vizsgálni, és már 2022-ben bevezették volna – legalábbis az elnök szerint – ha nem jön a koronavírus-járvány.

Érdekes, hogy ugyanakkor a hibrid hajtás hasznosítása kapcsán még most is bizonytalanok a NASCAR döntéshozói. John Probst versenyfejlesztési alelnök szerint egyértelmű, hogy a fékenergiát begyűjtik majd, de azt még nem döntötték el, hogy hogyan hasznosítsák azt. A kérdés az, hogy a gyorsításokkor egyenletesen adja-e vissza a rendszer az energiát, ezzel csökkentve a benzinmotor terhelését, és ezen keresztül a fogyasztását, vagy a sofőr egy-egy nagy gyorsításra használhassa azt, az előzések elősegítésére, és ezzel a versenyek izgalmának fokozására.

További kérdés, hogy a rengeteg oválpályás versenyen, ahol nem igazán jellemző a fékhasználat, mit kezdenek a hibrid hajtással, hisz ott csak holtsúly lenne.

Egyelőre úgy tűnik, a NASCAR vezetői igyekeznek politikailag korrekt nyilatkozatokat tenni, de abban talán még maguk sem biztosak, hogy pontosan mikor és hogyan újíthatják meg a maradiságáról ismert, ugyanakkor most is igen népszerű versenytípust.