Vakítóan rettenetes kínai autó – szemekre vigyázni!

2021.10.15. 16:09

A Dongfeng Forthing M4 lehetne egy közönséges családi egyterű is, ha nem jön a cég formatervező brigádja, és nem ötlenek ki valamit, ami kiemeli a tömegből a típust, ha nem is épp a legkellemesebb módon.

Úgy néz ki, a Front Dynamics elnevezésű megoldásban igyekeztek összegezni mindent, amit amit az autóipar ismertebb márkái az elmúlt évtizedek során a jó ízlés ellen elkövettek. Audi módra hatalmas hűtőrácsot használtak, a biztonság kedvéért BMW-sen kettéosztva, kétujjnyi krómperemmel, ami aztán a motorháztető peremén át az oldalablakokig fut. Ha a krómszínt valaki mindehhez kevésnek érezné, a dekoráció a képek tanúsága szerint arany színben is elérhető.

Az autók orrát szokás emberi vagy állati ábrázathoz hasonlítani – nos, ez ilyen alapon egy szilás cet és valamiféle nagyra nőtt rágcsáló fura szerelemgyerekének tűnik. Persze az is lehet, hogy egyszerűen csak nem értjük a koncepciót a világnak ezen a felén, ahogy több más távol-keleti kreációnál sem: ugyanilyen jellegű döbbenetet váltott ki annak idején a Toyota a negyedik generációs Prius, vagy a Mirai formatervével.

Az M4 egyébként egy újabb, tágas, három üléssoros egyterű: 4,85 méteres hosszával, 1,9 méteres szélességével és 1,72 méteres magasságával elég helyet biztosít akár hét személynek is. Az 1,5 literes, turbós benzinmotor a Shenyang-Mitsubishi gyártmánya: a kis négyhengeres 197 lóerős, ami valószínűleg egy ekkora karosszériához sem lesz kevés.