Magának gyárt chipet a Hyundai

2021.10.16. 14:09

A Hyundai Motors Működésért felelős vezetője, Jose Munoz nyilatkozata szerint a dél-koreai vállalat hamarosan saját chipek gyártásába kezd, hogy kevésbé legyen kitéve az autógyártókat sújtó chiphiánynak.

IONIQ 5 01

A globális félvezetőhiány miatt nem csak a Hyundai, de szinte az összes gyártó kénytelen volt csökkenteni a termelést, ideiglenesen gyárakat is le kellett állítani. Munoz szerint azonban a nehezén már túlvannak, a legrosszabb két hónap az augusztus és a szeptember volt, ráadásul az ipar nagyon gyorsan reagál: az Intelhez hasonló chip-gyártók rengeteg pénzt öntöttek az ágazatra.

A Hyundai azon kevés gyártók közé tartozik (pl. a Toyota és Tesla mellett), akik a vészhelyzet alatt is növelni tudták az eladásaikat. A jó eredmény és a közelgő kilábalás ellenére mégis úgy döntöttek, a továbbiakban nem kívánnak teljes mértékben a beszállítókra hagyatkozni, így a márkacsoport chipigényeinek egy részét inkább saját forrásból fogják fedezni. A fejlesztés és a gyártás beindítása nem csak óriási költség, de időbe is telik, ám inkább vállalják ezeket a terheket. A terv megvalósítását a Hyundai Mobis leányvállalatra bízzák.

via Autonews.com