Őrületesen szól Gordon Murray porszívós csodaautója

2021.10.20. 10:18

A T.50 felrúg minden hagyományt, és ezt úgy teszi, hogy mindenki felkapja rá a fejét. Pedig a látvány messze van a kivételestől, de a V12-es szívómotor hangját nem lehet nem észrevenni.

Már a típus bejelentésének idején is sejthető volt, hogy Gordon Murray nem egy átlagos sportkocsin dolgozik. Persze mindenki a leszorítóerőt ventilátorral létrehozó szokatlan aerodinamikára figyelt fel először, de az első nyilvános körök nem ettől lettek emlékezetesek. A Goodwood Member's Meeting kommentátorai is a földön túli hangról beszéltek a legtöbbet, bár arról is szó esett, hogy a háromszemélyes sportkocsi mennyivel kisebb, mint bármi más ebben a kategóriában.

A jellegzetes, az 90-es F1-es versenyautóit idéző süvöltő motorhang a Cosworth által szállított 3,9 literes V12-esből jön, ami papíron 667 lóerős, és a csillagos égig forgatható. A korábbi hírekben 12100-as csúcs-fordulatszám szerepelt, a goodwoodi videó alatt 11500-at írnak, de a lényegen ez nem sokat változtat: hangulatra ez a motor áll a legközelebb a harminc évvel ezelőtti legjobb versenytechnikához.

Az esős időben láthatóan óvatosan ment a tesztpilóta szerepét vállaló Dario Frachitti, de az azért így is látszott, hogy az egy tonna alatti tömegű gép nem csak hangos, de jól is mozog a pályán.

Ez persze elsősorban annak a száz embernek lesz jó hír, akik letették az előleget az autóért a bemutatást követő alig két napban – aki csak most jön rá, hogy szüksége volna egy ilyen gépre, az kénytelen lesz kivárni, míg lesz egy eladó használt példány.