2021.10.21. 16:30

Egy átlagos mai autóban már az alapfelszereltség is elég gazdag, különösen ahhoz képest, ami mondjuk tíz-húsz évvel ezelőtt jellemző volt. Persze nagyon ingadozó, hogy a kötelezőkön kívül melyik gyártó mit mér alapáron, és az is, hogy egyáltalán a vevőknek mire van szükségük. Az AutoPacific utóbbiról készített kutatást, ami ugyan az amerikai vásárlói igényeket mutatja, de azért érdekes megnézni, milyen elvárásaik vannak az embereknek.

bmwseatheating

Közel kilencvenezer autóvásárlót faggattak, közülük ötvenezren a közeljövőben új autó vásárlását tervezik. Nagyjából száz különféle extrafelszerelésről kérdezték őket, így állt össze a sorrend, hogy melyek a legnépszerűbbek, és melyeket tartják a legkevésbé szükségesnek. Végül az jött ki, hogy az ülésfűtés a legnépszerűbb, a megkérdezettek kétharmada szeretne ilyet a kocsijába, de szorosan ott van mögötte a holttérfigyelő, valamint az első és hátsó parkolóradar.

20201019 105707

Íme a lista:

1. Ülésfűtés – 66%

2. Holttérfigyelő – 60%

3. Első és hátsó parkolóradar – 55%

4. Összkerékhajtás – 54%

5. Sávelhagyás-figyelmeztető – 54%

6. Apple CarPlay és/vagy AndroidAuto – 53%

7. Motoros ülésállítás – 52%

8. Ledes hangulatvilágítás – 52%

9. Üléshűtés vagy -szellőztetés – 50%

10. Memóriás vezetőülés – 49%

420A1485

Érdekes megfigyelni, hogy a listában egyaránt előfordulnak a biztonságot szolgáló extrák, valamint kényelmi felszerelések, és egyik-másik igen józan választásnak tűnik. Azért a ledes hangulatvilágításnál és a motoros vagy memóriás ülésnél tudnánk okosabbat is mondani. Van viszont néhány olyan extra, amelyeket a megkérdezettek nem igazán tartanak fontosnak. A legkevesebben teljesen önvezető autóra vágynak, miközben az autógyártók komoly összegeket tolnak ilyen irányú fejlesztésekbe.

1. Teljes önvezetés, kormány nélkül – 7%

2. Személyi asszisztens (afféle 0-24-es call center, tudakozó-szerű szolgáltatás) – 7%

3. Gesztusvezérlés – 9%

4. Biometrikus szolgáltatások – 9%

5. Vásárlási lehetőség az infotainment rendszeren keresztül – 12%

6. Elektronikusan generált motorhang – 13%

7. Head-up display kiterjesztett valósággal – 14%

Ezek nagy része valóban nélkülözhetőnek tűnik, aligha okoz törést a mindennapi életünkben, ha nem tudjuk gesztusvezérléssel lehalkítani a rádiót, vagy nem mondják meg gombnyomásra, hol van a legközelebbi étterem. Ezzel együtt érdekes lenne látni egy hasonló listát magyarországi válaszadókkal.