Készül három vadonatúj Ford Sierra, a leggyorsabbikból

2021.10.28. 14:26

Óriási divat manapság a continuation, azaz folytatás-sorozatok készítése, amikor eredeti technológiával készítenek egy klasszikus autóból – általában sportkocsiból – vadonatúj példányokat. Most épp a Ford Sierra Cosworth RS500-ast szedték elő, igaz, nem a Ford, hanem a pályaverseny-változatot építő Andy Rouse Engineering építtet három példányt.

A karosszéria, amit használnak, nem új, de ez is használatlan, raktári eredeti példány. Ezen felül azonban minden alkatrész vadonatúj lesz, beleértve a Cosworth YB motort is, amelyet itt 575 lóerősre tuningolnak. A kivitelező CNC Engineering AWS vezetője, Alan Strachan, aki annak idején Rouse műhelyében maga is részt vett a versenyautók építésében, azt mondja, a Sierrákat olcsóbb és egyszerűbb fenntartani, mint a későbbi, szívómotoros szuper-túrakocsikat, ugyanakkor komoly közönségmágnesek.

Ez azért érdekes, mert a három versenygépet használatra, és nem gyűjteménybe szánják: ezekkel ugyanúgy el lehet majd indulni a klasszikus túrakocsiknak rendezett futamokon, mint a bő harminc éves megfelelőikkel.

Andy Rouse egyébként két brit túrakocsi-bajnoki címet is szerzett ilyen RS500-assal, 1988-ban és 1989-ben. Az új autókat viszont az 1990-es specifikáció szerint építik. Egy ilyen szép darab vadiúj múlt persze nem olcsó, bár versenyautó-viszonylatban a 185 ezer fontos ár nem is tartozik a legdrágábbak közé. Van egy olyan érzésünk, hogy ennyiért nem marad sokáig gazdátlanul a három vadiúj Sierra.