Euró-százmilliókat költ a félvezetőgyártásra a Bosch

2021.11.02. 12:30

Négyszázmillió eurót fektet a félvezetőgyártással kapcsolatos fejlesztésekre, bővítésekre a Bosch. Ezzel a lépéssel is az autóipart jó ideje sújtó, a gyártást jelentősen visszavető csiphiányra reagál a vállalat. Volkmar Denner vezérigazgató szerint az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a kereslet a csipekre, így szisztematikusan bővíteniük kell a területen, hogy beszállítóként megfeleljenek az igényeknek.

2021-Bosch-Chip-Production-1

A 400 millió euró, vagyis átszámítva majdnem 150 milliárd forint háromfelé oszlik el. A legnagyobb része abba a csúcstechnológiás drezdai csipgyárba jut el, amely júniusban kezdte meg működését. Felmerülhet persze a kérdés, hogy akkor most mégis mire tudnak elkölteni egy halom pénzt. Természetesen van magyarázat: az eredetileg tervezettnél gyorsabb ütemben akarják felpörgetni a termelést.

50 millió euró jut Reutlingenbe – ezzel a döntéssel oda 2021 és 2023 között összesen 150 millió eurónyi pénzt pumpálnak a németek. Ott a tisztatéri kapacitás fokozására fordítják ezt az összeget. A harmadik helyszín a malajziai Pineng, ahol pedig egy új központot hoznak létre az elkészülő félvezetők – csipek és szenzorok – tesztelésére. 14 ezer négyzetméteren 400 dolgozót foglalkoztatnak majd.

A beruházást 2022-re ütemezik, de nyilván kell még idő, hogy érezhető legyen a ráfordított pénz hatása a termelésben. A maláj üzemben például a tervek szerint 2023-ban kezdődhet meg a munka.