Musk: még nincs aláírva semmi a Hertzcel

2021.11.03. 15:41

Alig egy hete írtuk meg, hogy 100 ezer Tesla Model 3-at rendelt a világ egyik legnagyobb autókölcsönzője, a Hertz, aminek hatására természetesen a Tesla-részvények is kilőttek. Elon Musk azonban egy Twitter-kommentben közölt részleteket a hírről, egyben csitította a kedélyeket.

Tesla-Model 3-2018-1600-04

A komment szerint a megállapodás még nincs aláírva, aminek egyébként se lenne különösebb gazdasági hatása a Teslára nézve, hisz a cégnek keresletből egyáltalán nincs hiánya. Sőt, alig bírják kielégíteni azt, így a 100 ezres szállítmány inkább okozhat gondokat a civil vásárlók rendeléseinek teljesítésében, emellett a Tesla szervizközpontoknál is növekedhet a kuncsaftok szerint eleve hosszú várakozás.

Az sem tiszta egyelőre, hogy a Hertz miért járhat jól az üzlettel, ha a nagy mennyiség ellenére sem kap semmiféle kedvezményt, ugyanannyiért kapnák meg az autókat, mint bárki más. A stratégia része lehet, hogy a megrendelt Model 3-asok nagy részét Uber-sofőrök használhatják majd, ami a Wall Street Journal egy cikke szerint az alacsonyabb szerviz- és üzemanyagköltségek miatt akár meg is érheti mindenkinek, de ehhez az is kell, hogy a cég felvehesse az amerikai állami villanyautótámogatást, ami azonban csak 2021. december 31-e után vásárolt járművekre érvényes. 

Musk kommentje után 1208 dolláron tetőzött a Tesla-részvények értéke, azóta pedig lassan konszolidálódni látszanak, a Hertz-é viszont - kicsit mérséklődve bár, de - tovább emelkedett. 

via autoevolution

A Model 3-ról is készült ám tesztünk (szerk.)