Vezeték nélkül tölthető majd a villanyautó, akárcsak a mobiltelefon

2021.11.03. 10:40

Semmi sem kényelmesebb annál, mint amikor nem kell kábelt keresni és nyílásba dugni a töltés előtt. Ez már hosszú ideje működik így a legtöbb mobiltelefon esetében és a Volkswagen-csoport, valamint az Oak Ridge National Laboratory és a Tennessee Egyetem azon dolgozik, hogy az elektromos autóknál is alkalmazható legyen a technológia.

Nagyteljesítményű töltőjüket egy Porsche Taycan segítéségvel fejlesztik, a fő céljuk pedig, hogy az az elektromágneses hullámokra összpontosítva kiküszöböljék az interferenciát. A prototípus ígéretesen működik, hiszen a rendszer 98%-os hatékonyságra képes, tehát a kilépő energia szinte teljes mennyisége eljutott a Taycanhoz.

Eddig 6,6-ról 120 kW-ra növelték a töltési teljesítményt, céljuk pedig a 300 kW, amivel a Porsche elektromos autója 10 perc alatt 80 százalékos töltöttséget érne el. A kutatólaboratórium igazgatója szerint ez közelebb vinné Amerikát a tisztább jövőhöz és talán olyanokat is meggyőz a villanyautó használhatóságáról, akik eddig a hatótávpara vagy a hosszadalmas töltési idő miatt maradtak a hagyományos hajtású autóknál.