Őrületes eredmény, vagy őrületes blöff a 3000 lóerős görög sportkocsi?

2021.11.04. 14:49

A Spyros Panopoulos által alapított SP Automotive olyan, mint a legtöbb ismeretlen, új sportkocsigyártó: nagy ígéretekkel, és néhány számítógéppel generált vázlattal igyekszik meggyőzni a világot, hogy érdemes odafigyelni.

Az SP talán annyiban merészkedett tovább, hogy a Chaos sportkocsival kapcsolatban még hajmeresztőbb dolgokat ígért. Egy saját fejlesztésű, négyliteres, V10-es motort, ami legalább részben 3D nyomtatással készülő alumínium és magnézium alkatrészekből állna, és 3065 lóerős lenne. Nem elírás, betűvel háromezer-hatvanöt lóerő. Ezzel állítólag 1,55 másodperc alatt érhetné el a százas tempót, 7,5 másodperc alatt futná a negyed mérföldet, 500 km/h felett lenne a végsebessége – és 14,4 millió euró az ára.

Mindez egy kicsit túl jól is hangzik ahhoz, hogy igaznak tűnjön. Ráadásul az SP Group honlapját felkeresve olyan portfólióval találja szembe magát az ember, ami tényleg megdöbbentő egy soha nem hallott nevű cégtől: ezek szerint érintettek a repülőgép-gyártásban, az űreszközök gyártásában, a hajózásban, védelmi projektekben és az orvostudományban is. Az embernek az a céges levélpapír jut az eszébe, amelynek a fejlécén az áll, hogy Kisipar Bt, London-Párizs-Budapest.

És nem csak nekünk: úgy néz ki, Spyros Panopulost cégalapítót is megtalálta, és elkezdte széjjelszedni az internet népe – ahogy ő fogalmaz, a gyűlölködők, akik kétségbe vonják az eredményeit. Annyiban igaza lehet emberünknek, hogy a sportkocsi nem csak virtuálisan létezik – legalábbis erre utal egy mobilkamerás videó, ahol elég egyértelműen látszik valamilyen jármű egy lepel alatt – alighanem egy prototípus. Hogy tényleg tudja-e, amit ígér, az egy másik kérdés, és hogy lesz-e, aki hajlandó kifizetni az árát, az egy harmadik. Mindezekre azonban csak az idő ad majd választ.