A Porschék hamarosan megmondják, mikor mennének szervizbe

2021.11.08. 06:18

A fix intervallumonkénti szerviznél eddig nem nagyon találtak ki jobbat, de ez most változhat. A Porsche egy olyan "digitális ikret" fejleszt, ami az adott autó körülményeit, a vezetési stílust is figyelembe veszi majd: algoritmusokkal fogja elemezni az autó különböző szenzorainak adatait, és a "big data" alapján fog szerviz időpontot javasolni. 

porsche-digital-twin

Ez azt jelenti, hogy aki sokszor jár rossz utakon, esetleg versenypályán használja az autóját (a Porschéknál ez előfordulhat), annak a kötelező szervizperiodus a nagyobb igénybevétel miatt le fog rövidülni. A rendszer elvileg előre megjósolhatja, illetve megelőzheti a műszaki hibákat, ezzel megmentheti a sofőrt a nagyobb javítási költségektől vagy rosszabb esetben akár egy balesettől is.

Az első digitális ikreket 2022-ig még biztos nem vezeti be a Porsche, de a premier utáni kezdeti időszakban is csak a szenzor adatokat veszi majd figyelembe a rendszer. Meglepetés, hogy már javában tart a tesztelés, az elektromos Taycan tulajdonosainak fele beleegyezett, hogy monitorozzák a légrugós futómű paramétereit: ha az adatok meghaladnak egy küszöbértéket, az autó szervizt javasol.

A Porsche szerint nem csak a fenti előnyökkel jár az algoritmus, de a belőle kinyerhető adatok az autó eladásakor nagyon jól belőhetik az autó valódi értékét, ami minimalizálhatja a használtautó-vásárlásban rejlő örök bizonytalanságot; sőt a gyártók kiterjesztett garanciát is ajánlhatnak a jól működő autókra.

via autoblog.com

Ha kíváncsi vagy a Taycanre, alább találod Karotta tesztvideóját: