Több mint 500 milliárd dollár megy villanyautó-fejlesztésre

2021.11.11. 06:04

Az autóipar 2030-ig mintegy 515 milliárd dollárt készül elkölteni akkumulátorok és elektromos autók fejlesztésére és gyártására – mutatta ki a Reuters. Csak összehasonlításképp, ez tíz évre elosztva is a teljes magyar nemzeti összterméknek nagyjából a harmadát tenné ki.

ev money

A hírügynökség számításai szerint három éve ugyanez az összeg még 300 milliárd körül volt, azaz jelentős, több mint 70%-os növekedésről van szó. Az adatokat a gyártók bejelentéseiből, kötelező hatósági adatszolgáltatásokból, befetetőknek szóló jelentésekből és egyéb nyilvános forrásokból gyűjtötték össze.

Elemzők szerint a folyamat logikus: az iparág egyetlen szereplője sem szeretne lemaradni az új trendről, így mindenki egymásra licitálva fektet be a villanyautókra való átállásba, még ha ennek a lépésnek egyelőre a kockázatait is nehéz felmérni.

A befektetés mértéke önmagában is azt valószínűsíti, hogy a következő évtizedben gyorsuló ütemben fordul majd el az autóipar a belsőégésű motoroktól. Ugyanakkor egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a villanyautó-piac viszonyai egyelőre ismeretlenek. Egyes gyártók ma nagy számokat terveznek olyan járműkategóriákban is, ahol a termékek elfogadottsága is kérdéses, és egyelőre az sem biztos, hogy lehetséges a nyereséges gyártás.