CX-50: ez lenne az új Mazda alapmodell?

2021.11.16. 08:32

A CX-50-ben még van valami a Mazda 6-ossal megkezdett elegáns formavilágból, de használták az MX-30-as masszívabb, szögletesebb részletmegoldásait is.

A végeredmény egy, az átlagosnál szélesebbnek és alacsonyabbnak tűnő, ettől egész sportos hatást keltő közepes szabadidő-autó, amely méretben valahova a CX-30 és a CX-5 közé passzol.

Természetesen itt is a Mazda Skyactiv egyentechnikája rejlik a látványos formák alatt: a japánok átméretezhető egyen-platformja, amelyet itt a 2,5 literes négyhengeres Skyactiv-G benzinmotor 190 lovas szívó- és 254 lóerős turbóváltozatával, hatfokozatú automata váltóval, illetve állandó összkerék-hajtással kombinálnak. Hibrid változat egyelőre nem készül, de ígérik, igaz, több mint valószínű, hogy az egyszerűbb, külső forrásból nem tölthető benzin-elektromos hajtást alkalmazzák majd, amelyet a Toyotától vesznek át.

A CX-50 a jelek szerint nem lesz globális modell: a gyártás a Toyotával közösen működtetett üzemben folyik majd, az Alabama állambeli Huntsville-ben, és Észak-Amerikán kívül valószínűleg nem is lesz elérhető. Ez azonban nem jelenti, hogy Európában nem lesz hasonló típus a kínálatban: a Mazda korábban ismertetett tervei szerint hozzánk CX-60 néven érkezik valami hasonló, valamivel később.