Két elektromos járművét szabadalmaztatná a Kalasnyikov

2021.11.22. 14:03

Kétségtelenül nagy ötlet Kalasnyikovnak hívni mindent, amit az IZS készít, még ha kissé félrevezető is. Jogszerűnek viszont jogszerű, hiszen az Izsevszki Gépgyár áll mindkét márka mögött.

A cég egy ideje már nem mutatott igazán új járművet: most is két olyan típust védetnek le, amelyekkel korábban már találkozhatott a közönség. A négykerekű, négyüléses, zárt kvadra emlékeztető Ovum UV-4-est, illetve kisebb testvérét, amely az Ovum 2 nevet kapta. A kisebbik modell csupán 2,9 méter hosszú, háromkerekű, húsz lóerős motor mozgatja maximum 80 km/h-s sebességgel, és egy töltéssel mintegy 150 km-t tehet meg. Az UV-4 is hasonló dinamikát kínál, bár ebbe 68 kW-os villanymotort építenek, és nagyobb akkumulátort, így a hatótávja ennek is eléri a 150 kilométert.

Bár a két modellt már 2018 óta megmutatták több alkalommal is, az a tény is jelzi, hogy hol tarthat a projekt, hogy a védjegy-eljárás is csak most jutott el abba a szakaszba, amikor a formaterveket közzé teszik. Hogy mennyire gondolják ezt az egészet komolyan, azt egyelőre nehéz megmondani, de a cégnek nyilván nem sürgős: a kézifegyver-eladásból vidáman megélnek, a motorkerékpárgyárra épülő maradék jármű-biznisz így valószínűleg nem élvez komoly prioritást.