Meghalt Frank Williams

2021.11.28. 16:42

Vasárnap reggel, 79 éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Forma-1 történetének egyik legsikeresebb csapata, a Williams Grand Prix Engineering alapítója és korábbi vezetője. A hírt lánya, a Williams csapatát korábban rövidebb ideig szintén vezető Claire Williams erősítette meg.

htrht

A második világháború alatt született Frank Williamsből 19 éves korában lett autóversenyző. Egy rövid, sikertelen versenyzői karrier után hamar az autósport üzleti oldalára váltott, és 1966-ban megalapította első versenycsapatát, majd több más gyártókkal, műhelyekkel való együttműködési kísérlet után 1978-ban többed magával létrehozta azt a Williams Grand Prix Engineeringet, amely a mai napig jelen van a Forma-1-ben, és amely összesen 16 bajnoki címet és 114 futamgyőzelmet szerzett az elmúlt bő négy évtizedben. 

Williams és versenyzője, Jacky Ickx valamikor a hetvenes években
Williams és versenyzője, Jacky Ickx valamikor a hetvenes években

Frank Williams életének fontos eseménye volt egy 1986 márciusában történt autóbaleset, amelyben gerinctörést szenvedett és hátralévő éveire kerekesszékbe került. A csapat legnagyobb sikereit és legnagyobb veszteségeit (az autójukban halt meg többek közt Ayrton Senna 1994-ben) már a székéből volt kénytelen követni, ennek ellenére még hetven éves kora után is rendszeresen feltűnt a futamokon a világ minden táján. A család közleménye szerint Williams pénteken került kórházba, ahol családja körében, békésen hunyt el vasárnap reggel.