Embla: így hívják majd a Volvo XC90 utódját?

2021.12.01. 13:53

Nyáron már kiderült, hogy a Volvo hamarosan változtat névadási rendszerén. A most megszokott betű-szám kombinációk – mint mondjuk a V90, XC40 és társaik – helyett rendes neveket adnak modelljeiknek a keresztségben. Az új szisztéma első hírnöke minden valószínűség szerint az XC90 utódja lesz.

Úgy tudni, ezt az újdonságot majd Emblának hívják. Erre enged következtetni legalábbis, hogy kiszivárgott dokumentumok szerint októberben levédették ezt a nevet. Igaz, egyelőre nem tudni, pontosan mely országokban jegyeztették be, az Egyesült Államokban például még nincs nyoma.

Az Embla név egyébként a skandináv mitológiából származik: az első nőt hívták így, akit az istenek teremtettek. Odin és testvérei, Vili és Vé a legenda szerint egyszer két fatörzsre leltek a tengerparton, a kőrisből (ask) faragták ki a férfit, ő lett Ask, a szilből (alm) pedig a nőt, Emblát. Ők lettek az egész emberiség ősei, ha úgy tetszik, a skandináv Ádám és Éva.

A leendő XC90-utódot egyébként a Concept Recharge tanulmány jelzi elő, így arra számíthatunk, hogy egyfajta kombi-SUV keveréket kapunk a Volvótól. Természetesen elektromos hajtással, tekintve, hogy a svédek beígérték, 2030 után kizárólag villanyban utaznak. Bár jó eséllyel ebből még készül majd nem tisztán elektromos változat is.

Mindenesetre talán már nem kell sokat várni a Volvo korszakhatárt jelölő újdonságára. Az eddig rendelkezésre álló információk szerint 2022-re tervezik a bemutatót.