Aston Martin: hattyúdal tizenkét torokból

2021.12.02. 10:59 Módosítva: 2021.12.02. 10:59

Úgy fest, a V12-es Aston Martinok napjai meg vannak számlálva. Ezt erősíti az a megjegyzés is, amivel a britek a hamarosan érkező új V12 Vantage-et illetik: nem egyszerűen limitált széria, hanem utolsó kiadás lesz. Hallgassuk csak, így szól a hattyúdal tizenkét vérbő hengerből.

Gaydonban a tizenkét hengeres V-motorok helyett mostanság inkább az AMG-féle V8-asok számítanak slágernek, a szigorodó Euro-normáknak egyre nehezebb megfelelni a V12-esekkel. A Vantage utolsó kiadását egy teljesen elektromos sportkupé követheti majd 2025-ben, és hosszabb távon egyébként is az a terv, hogy zömében villanyhajtású modelleket gyártsanak – ennek céldátuma 2030.

Teljesen talán mégsem szakítanak majd a sokhengeres benzinmotorokkal, legalábbis egyelőre. Ott van például a Valkyrie szupersportkocsi, amelybe a Cosworth épített mindenféle spórolást vagy visszafogottságot nélkülöző V12-est. Ez egy hibrid rendszer részeként 1130 lóerős csúcsteljesítményre képes. Efféle elrugaszkodott egzotikumokban remélhetőleg a jövőben is hallhatjuk majd a tizenkét henger jellegzetes hangját.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.